Статті

Відбувся семінар на тему «Колективний договір – основа соціального захисту працівників»

 

Незважаючи на воєнний стан, у місті продовжується колективно- договірна кампанія.

Так  в Будинку вчителя 17 лютого 2023 року відбувся семінар для голів первинних профспілкових організацій закладів загальної середньої освіти міста на тему «Колективний договір – основа соціального захисту працівників».

Відкрила семінар-навчання голова Миколаївської міської організації профспілки працівників освіти та науки Світлана Мовчан, яка наголосила, що необхідність укладання колективного договору обумовлена тим, що саме через нього конкретизуються і реалізуються нормативні положення трудового законодавства, договірні гарантії Генеральної, галузевих, територіальних угод.

Це стосується передусім, питань оплати праці, зайнятості, робочого часу і часу відпочинку, відпусток, умов та охорони праці, відрахувань на культурно-масову та оздоровчу роботу та інше.  

  Правові засади розроблення, укладання та виконання колективних договорів визначені Законами України «Про колективні договори і угоди» та «Про соціальний діалог в Україні».

Відповідно до статті 9 Закону України «Про колективні договори і угоди» колективні договори підлягають повідомній реєстрації в установленому порядку.

      У м. Миколаєві повідомну реєстрацію колективних договорів та угод проводить управління праці, надання соціальних послуг та сімейної політики департаменту праці та соціального захисту населення Миколаївської міської ради.

Від управління праці, надання соціальних послуг та сімейної політики  департаменту праці та соціального захисту населення Миколаївської міської ради в семінарі  приймала участь головний спеціаліст відділу з питань праці Інна Решетнікова.

       Метою заходу було надання роз’яснень щодо порядку розробки, укладання та реєстрації колективних договорів відповідно до вимог постанови Кабінету Міністрів України від 13.02.2013 № 115 зі змінами.

       Фахівець управління розглянула положення зазначеного Порядку та висвітлила практичні аспекти його застосування.

  Особлива увага була приділена оприлюдненню інформації про укладення колективних договорів, внесення до них змін і доповнень.

  Реєструючий  орган оприлюднює на власному офіційному веб-сайті та щомісяця оновлює реєстр галузевих (міжгалузевих), територіальних угод, колективних договорів, змін і доповнень до них, їх текст, рекомендації щодо приведення угоди (договору) у відповідності з вимогами законодавства (у разі їх наявності).

  Наприкінці заходу Інна Решетнікова відповіла на запитання та надала методичну допомогу.

     На семінарі були присутні 86 представників закладів освіти міста.

 

Законодавство

  Колегія департаменту 

 

 

Статистична інформація