Статті

Відбувся "семінар-навчання" на тему:  "Розслідування гострих професійних захворювань на COVID-19 внаслідок інфікування медичних та інших працівників"

В Миколаївському міському відділені управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Миколаївській області 12 жовтня 2021 року відбувся  семінар-навчання на тему: «Розслідування випадків гострих професійних захворювань на COVID-19 внаслідок інфікування медичних та інших працівників». 

На семінар були запрошені інженери з охорони праці закладів охорони здоров'я, а саме: комунальні некомерційні підприємства «Миколаївський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф», «Миколаївська обласна клінічна лікарня», «Миколаївський обласний центр онкології», «Миколаївський регіональний фтизіопульмонологічний медичний центр», «Міська лікарня швидкої медичної допомоги», «Міська лікарня №1», «Міська дитяча лікарня № 2»,  пологовий будинок №1, центри первинної медико-санітарної допомоги №1, №2, №3, №4, №5, №6 та представник ДУ «Територіальне медичне об'єднання МВС України по Миколаївській області». 

Відкрила семінар заступник начальника Миколаївського міського відділення Сухорукова Л.Г., яка звернула увагу присутніх на важливість та актуальність проведення заходу, проінформувала про роботу відділення щодо участі в розслідуванні випадків гострих професійних захворювань медичних працівників.

 

На семінарі розглянуті питання:

- аналіз випадків гострих професійних захворювань медичних працівників закладів охорони здоров’я міста Миколаєва за 2020 рік та за 9 місяців 2021 року;

- стан проведення розслідування випадків гострих професійних захворювань на COVID-19; 

- алгоритм дій під час проведення розслідувань; 

- основні помилки при складанні актів розслідування  за формою Н-1;

- організація роботи фахівців з охорони праці при підготовці справ по гострим професійним захворюванням медичних працівників до розгляду на комісії та при оформленні справ.  

Перші два питання семінару висвітлили у своїх виступах представники відділу профілактики страхових випадків управління.

Зокрема, заступник начальника управління-начальник відділу Іщук Р.А. проінформовала про стан захворювання медичних працівників закладів охорони здоров’я Миколаївській області. Так, за оперативними даними станом на 12.10.2021 в управлінні зареєстровано 2302 підтверджених випадка захворювання, в тому числі 35 смертельних. За результатами розслідування випадків гострих професійних захворювань, складено 255 актів за формою Н-1/П та 1969 актів Н-1/НП.      

Головний страховий експерт з охорони праці відділу Передельський В.М. довів про стан проведення розслідування випадків гострих професійних захворювань на COVID-19, особливо звернув увагу на повноту та правильність оформлення актів розслідування в частині викладення обставин, причин та заходів щодо запобігання подібним випадкам. 

Зміст основних питань семінару доповів начальник відділу профілактики страхових випадків - головний страховий експерт з охорони праці  Миколаївського міського відділення Черкасов І.А. У своїй доповіді він детально та наочно розповів про процедуру розслідування випадків гострих професійних захворювань:

-загальний алгоритм розслідування та перелік основних нормативно-правових актів, з яким необхідно ознайомитися роботодавцю;

- порядок оформлення повідомлень про гостре професійне захворювання;

- склад комісії з розслідування та її обов’язки;

- особливості складання  актів  розслідування.

 В ході семінару на чисельні питання щодо  процедури розслідування випадків гострих професійних захворювань відповіді надав начальник юридичного  відділу відділення Сирєвич А.О. 

  Під час підбиття підсумків семінару заступник начальника Миколаївського міського відділення Сухорукова Л.Г., зазначила, що подібні заходи плануються провести з представниками інших закладів охорони здоров’я, звернула особливу увагу на  питання профілактики випадків гострих професійних захворювань (COVID-19), організації контролю з боку інженерів з охорони праці та посадових осіб закладів на виконання  заходів, спрямованих на виявлення гострих професійних захворювань (COVID-19) та перевірки виконання працівниками своїх обов’язків у сфері охорони праці. 

По завершенню заходу учасникам були надані інформаційні та довідкові матеріали щодо розслідування та профілактики випадків гострих професійних захворювань медичних працівників. 

 

 

Законодавство

  Колегія департаменту 

 

 

Статистична інформація