Статті

День працівника соціальної сфери

У першу недiлю листопaдa в Укрaїнi, згiдно з Укaзом Президентa Укрaїни, вiдзнaчaють День прaцiвникa соцiaльної сфери. 
Департамент праці та соціального захисту населення Миколаївської міської ради засновано першого листопада 2006 року, який об’єднав всі соціальні служби міста для удосконалення та покращення роботи соціальної сфери. Нині у структурних підрозділах департаменту працює 600 спеціалістів.
Зараз всі працівники працюють в умовах пандемії КОВІД зі збереженням карантинних вимог.
В районних управліннях соціальних виплат і компенсацій перебувають на обліку та отримують різні види соціальних допомог понад 136 тисяч осіб. Тобто майже 70 % мешканців міста почувають підтримку держави. Це стосується надання субсидій, пільг, допомог різним верствам населення. Кожного дня до управлінь звертаються громадяни, яким під час карантину не відмовляють від допомоги. У нас працює електронна пошта, отримуємо листи, збираємо звернення та документи у скриньках, що виставлені біля кожної установи.
У складі департаменту є управління праці. Наразі воно вирішує виникаючі у громадян:
- питання охорони праці,
- забезпечення соціального захисту працівників підприємств і організацій різних форм власності,
- зайнятості населення,
- альтернативної служби,
- проводить реєстрацію колективних договорів,
- вирішує питання ліквідації заборгованості по заробітній платі.
Життєві проблеми пенсіонерів, інвалідів, самотніх непрацездатних громадян міста допомагає вирішувати міський територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг), який надає населенню міста соціальні послуги. Одним із основних видів соціальних послуг для громадян похилого віку та інвалідів є надомне обслуговування. Даною послугою охоплено понад 2 тисяч городян. Також, інші соціальні послуги отримують у відділеннях міського територіального центру майже 12 тисяч громадян.
Багато років реабілітаційні послуги для дітей з інвалідністю надає міський центр комплексної реабілітації для дітей з інвалідністю. У 2020 році там відкрито дві групи денного перебування для дітей з інвалідністю, облаштовано кімнату для денного сну.
В одному з кращих куточків Миколаєва на березі річки Інгул розміщена комунальна установа «Міський геріатричний будинок милосердя імені Святого Миколая», що є стаціонарною соціально-медичною установою для тимчасового або постійного проживання громадян похилого віку та інвалідів, які потребують стороннього догляду. Проживає в геріатричному будинку 40 ветеранів та інвалідів. Слід відзначити, що середній вік підопічних - 73 роки.
Ще одна установа, це - центр реінтеграції бездомних громадян, в якому передбачено 50 ліжко-місць. Його діяльність спрямована на поступове повернення особи до самостійного повноцінного життя шляхом надання громадянам комплексу соціальних послуг з урахуванням індивідуальних потреб, та прав, які гарантовані Конституцією України.
У жовтні цього року відбулося урочисте відкриття міського центру підтримки внутрішньо переміщених осіб та ветеранів АТО. Клієнтами Центру стали 564 внутрішньо переміщені особи, ветерани АТО та члени їх родин. Ця установа особлива і робота її колективу важлива для значної кількості громадян, які нині отримують там соціальні послуги з реабілітації.
Разом з нами також працюють волонтери, благодійники, громадські організації, що спільно вирішують нагальні питання соціального захисту населення.
Шановні працівники соціальної сфери! Прийміть сердечні вітання з професійним святом - Днем працівника соціальної сфери!
Щодня ви приходите на допомогу людям, проявляєте співчуття і терпіння, нерідко забуваючи про власні проблеми.
Вам випало непросте завдання - бути провідниками соціальної політики  в період , коли люди особливо потребують уваги і турботи. Ваша робота пов’язана з вирішенням найгостріших, найболючіших проблем громадян. Своєю  працею Ви даєте людям надію на краще життя, зміцнюєте їх довіру до влади.
Громада дякує вам за професійність та відданість служінню на благо людей. Окрема подяка - ветеранам соціальної сфери, для яких соціальний захист став справою життя.
   Сердечні побажання всім, мiцного здоров’я, щaстя, рaдостi у ваших оселях, нових успіхів у роботі, мудрості і витримки у всіх життєвих випробуваннях, невичерпної життєвої енергії.

 

  

Законодавство

  Колегія департаменту 

 

 

Статистична інформація