Статті

КОЖНА РОДИНА, ДЕ НАРОДИЛАСЬ ДИТИНА, ОТРИМУЄ «ПАКУНОК МАЛЮКА»

З вересня 2018 року  реалізується пілотний проект з надання одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка», який є адресною безповоротною соціальною допомогою, що надається у натуральній формі додатково до грошової допомоги при народженні дитини. Мета проекту - знизити фінансове навантаження на родину новонародженого, забезпечити належний догляд за дитиною.

    З початку реалізації проекту в місті жінкам, які народили дітей, видано 7501 «пакунок малюка» (за 6 місяців 2020 року – 2221), у тому числі пологовими будинками – 7028, управліннями соціального захисту населення – 473. 

     Право на отримання «пакунка малюка» мають громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які перебувають на території України на законних підставах, а також особи яких визнано в Україні біженцями або особами, які потребують додаткового захисту, що народили живонароджену дитину. Безпосередніми отримувачами допомоги є мати, батько, родичі, опікуни, прийомні батьки, батьки-вихователі, патронатні вихователі новонародженої дитини. «Пакунок малюка» надається на кожну новонароджену дитину.

    Допомога "пакунок малюка" видається при народженні дитини у закладі охорони здоров'я. Якщо одноразову натуральну допомогу «пакунок малюка» не видано у лікувальному закладі або у разі екстрених пологів, «пакунок малюка» видається управлінням соціального захисту населення за місцем проживання/перебування новонародженої дитини у термін не пізніше ніж через 60 календарних днів з дати народження дитини. Для її отримання необхідно звернутися із заявою та довідкою про неотримання пакунка у закладі охорони здоров'я.

      За час реалізації проекту так звані бебі-бокси суттєво змінилися, покращилась якість предметів, збільшився асортимент найменувань товарів (дитячого одягу, розвиваючих іграшок та засобів гігієни).

     Закупівля одноразової натуральної допомоги здійснюється централізованою закупівельною організацією за рахунок коштів державного бюджету на рівні потреби, визначеної пологовими будинками/відділеннями та управліннями соціального захисту населення. 

 

 

 

 

 

  

 

  

Законодавство

  Колегія департаменту 

 

 

Статистична інформація