Статті

День Конституції

Я - українець. Є у мене право
 На рідну мову та свою державу,
 На гордий прапор золотисто-синій,
 На щастя жити у такій країні.

 

28 червня ми будемо святкувати День Конституції. Конституція є основним Законом країни, який гарантує кожному громадянину права і свободи, а також визначає політичний устрій держави. День Конституції України - одне із головних державних свят нашої країни.

Наша країна має багатовікову історію конституційного процесу. Знаменита Конституція українського гетьмана Пилипа Орлика була опублікована ще на початку XVIII століття – у 1710 році і за оцінками істориків, стала однією з перших європейських конституцій Нового часу. Чинності конституція Орлика, однак, так і не набула.

Сучасна історія Конституції України розпочалася 28 червня 1996 року. Прийняття Конституції закріпило правові основи незалежної України, її суверенітет і територіальну цілісність, стало важливим кроком у забезпеченні прав людини та громадянина, сприяло становленню України як самостійної та незалежної держави і повноправного суб’єкта міжнародних правових відносин. Цей Документ став важливим атрибутом нашої незалежності й навіки закарбував прагнення українців жити у власній, суверенній і соборній державі.

Досвід успішних держав світу показує, що прогресивно розвивається те суспільство, у якому створені всі умови для розкриття творчого начала людини - вільної і водночас відповідальної. Конституція України - це великі можливості та гарантовані права розбудови нашої держави, поштовх до гармонійного розвитку всіх сфер суспільного життя. Від нашого ставлення до Основного Закону залежать подальший шлях України до демократичних перетворень, утвердження національної свідомості та патріотизму.

Щиросердечно вітаємо всіх з наступаючим святом - Днем Конституції та бажаємо вам миру й суспільного порозуміння, родинного затишку, щастя, міцного здоров’я та здійснення заповітних мрій. Хай злагода, Божа ласка та любов панують у нашій державі!

                       

 

 

 

  

Законодавство

  Колегія департаменту 

 

 

Статистична інформація