Статті

Відбувся семінар-навчання на тему «Актуальні питання колективно-договірної роботи, зміни в законодавстві»

В актовому залі Будинку вчителя 28 січня 2020 року відбувся семінар-навчання для представників закладів освіти міста на тему «Актуальні питання колективно-договірної роботи, зміни в законодавстві».

Відкрила семінар-навчання голова Миколаївської міської організації профспілки працівників освіти та науки Світлана Мовчан, яка наголосила, що необхідність укладання колективного договору обумовлена тим, що саме через нього конкретизуються і реалізуються нормативні положення трудового законодавства, договірні гарантії Генеральної, галузевих, територіальних угод.

Це стосується передусім, питань оплати праці, зайнятості, робочого часу і часу відпочинку, відпусток, умов та охорони праці, відрахувань на культурно-масову та оздоровчу роботу та інше.  

Правові засади розроблення, укладання та виконання колективних договорів визначені Законами України «Про колективні договори і угоди» та «Про соціальний діалог в Україні».

Відповідно до статті 9 Закону України «Про колективні договори і угоди» колективні договори підлягають повідомній реєстрації в установленому порядку.

Миколаївською міською радою реєстрація колективних договорів покладена на управління праці департаменту праці та соціального захисту населення Миколаївської міської ради.

Від управління праці департаменту праці та соціального захисту населення Миколаївської міської ради в семінарі-навчанні  приймала участь головний спеціаліст відділу з питань регулювання трудових відносин Інна Решетнікова, яка доповіла про зміни внесені постановами Кабінету Міністрів України від 21.08.2019 № 768 та від 11.09.2019 № 838 до постанови Кабінету Міністрів України від 13.02.2013 № 115 щодо Порядку повідомної реєстрації галузевих (міжгалузевих) і територіальних угод, колективних договорів.

Метою заходу було надання роз’яснень щодо  порядку розробки, укладання та реєстрації колективних договорів відповідно до нового Порядку.

Фахівець управління праці розглянула вимоги зазначеного Порядку та висвітлила практичні аспекти його застосування.

Особлива увага була приділена оприлюдненню інформації про укладення угод (договорів), внесення до них змін і доповнень.

Реєструючий  орган оприлюднює на власному офіційному веб-сайті та щомісяця оновлює реєстр галузевих (міжгалузевих), територіальних угод, колективних договорів, змін і доповнень до них, їх текст, рекомендації щодо приведення угоди (договору) у відповідності з вимогами законодавства (у разі їх наявності).

Наприкінці заходу Інна Решетнікова відповіла на запитання та надала методичну допомогу.

На семінарі були присутні 126 представників  закладів освіти міста.

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Законодавство

  Колегія департаменту 

 

 

Статистична інформація