Статті

Актуально! Порядок сплати єдиного соціального внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування

    Положенням про порядок призначення житлових субсидій, встановлено, що житлова субсидія не призначається (у тому числі на наступний період), якщо у складі домогосподарства або у складі сім’ї члена домогосподарства є особи, що досягли 18-ти річного віку (станом на початок періоду, за який враховуються доходи для призначення субсидії), і в цьому періоді у них:

      а) взагалі відсутні доходи,

      б) середньомісячний сукупний дохід менший за розмір мінімальної заробітної плати, 

         в) не сплачено єдиного соціального внеску сумарно за три місяці у розмірі, що не менший ніж мінімальний. Для таких осіб субсидія може бути призначена за рішенням комісії як виняток, зокрема за умови добровільної сплати єдиного соціального внеску у розмірі, не меншому ніж мінімальний, протягом двох місяців підряд перед місяцем надання субсидії. Статтею 10 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» передбачена добровільна сплата єдиного внеску.

      Для добровільної сплати єдиного внеску особи, які досягли 16-ти річного віку та не перебувають у трудових відносинах з роботодавцями, подають до органів доходів і зборів за місцем проживання:

• заяву про добровільну участь в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування або про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування;

• копію трудової книжки (за наявності);

• виписку з системи персоніфікованого обліку (ОК-5);

• копію документа, що посвідчує особу.

        З особою, яка подала заяву про добровільнуучасть у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, органом доходів і зборів в строк не пізніше ніж 30 календарних днів з дня отримання заяви укладається договір про добровільну участь відповідно до типового договору. Договором про Добровільну участь може бути передбачена одноразова сплата особою єдиного внеску за попередні періоди, в яких особа не підлягала загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню. Сума сплаченого єдиного внеску за кожен місяць такого періоду не може бути меншою за мінімальний страховий внесок на дату укладення договору, помножений на коефіцієнт 2.

     Враховуючи зазначене, непрацюючим працездатним особам для реалізації права на призначення житлової субсидії необхідно звертатися до органу державної фіскальної служби щодо добровільної сплати єдиного соціального внеску. Відповідно до укладеного договору про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування, оформленого в установленому порядку (в якому зазначається період), та платіжного документу про сплату такого внеску, житлова субсидія може бути призначена за рішенням комісії на підставі акта обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства. При цьому в розрахунок сукупного доходу домогосподарства включається середньомісячний дохід таких осіб у трикратному розмірі прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб станом на кінець періоду, за який враховуються доходи.

Законодавство

  Колегія департаменту 

 

 

Статистична інформація