Статті

Заходи з психологічної реабілітації

     Відповідно до Порядку проведення психологічної реабілітації постраждалих учасників Революції Гідності,  учасників антитерористичної реабілітації та осіб, які здійснювали заходи із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2017 р. № 1057 (зі змінами), структурні підрозділи з питань соціального захисту населення організовують проведення психологічної реабілітації учасників антитерористичної операції, яким установлено один зі статусів:

  • учасник бойових дій;
  • особа з інвалідністю внаслідок війни;
  • учасник війни;
  • постраждалий учасник Революції Гідності.

       Психологічна реабілітація – комплекс заходів, що здійснюються з метою збереження, відновлення або компенсації порушених психічних функцій, якостей, особистого та соціального статусу особи, сприяння психосоціальній адаптації до зміненої життєвої ситуації, осмислення досвіду, отриманого  в екстремальній ситуації, та застосування його в житті.

     Для проходження реабілітації отримувач послуг або його законний представник звертається до органу соціального захисту населення за місцем реєстрації або за місцем фактичного проживання.

   До заяви про направлення на психологічну реабілітацію учасник АТО/ООС додає:

 - копію посвідчення учасника бойових дій, або особи з  інвалідністю внаслідок війни, або учасника війни;

 - копію документа, що підтверджує безпосередню участь в  антитерористичній операції, або копія документа про участь особи у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях;

- копію посвідчення постраждалого учасника Революції Гідності для осіб, які мають статус постраджалого учасника Революції Гідності.

   Орган соціального захисту населення, до якого надійшла заява, приймає рішення щодо укладення договору про надання послуг із психологічної реабілітації із суб’єктом надання послуг (установою, організацією, закладом, які відповідають вимогам щодо надання послуг із психологічної реабілітації).

   Суб’єкт надання послуг визначає види послуг із психологічної реабілітації з урахуванням індивідуальних потреб отримувача послуг, визначених за результатами психологічної діагностики, проведеної відповідним фахівцем.

   Оплата  послуг із психологічної реабілітації проводиться шляхом відшкодування вартості  послуг суб’єктам їх надання відповідно до укладеного договору на підставі актів наданих послуг.   

  Послуги із психологічної реабілітації можуть надаватися короткостроково, періодично або довгостроково відповідно до індивідуального плану.

   У разі проходження реабілітації у стаціонарних умовах тривалість курсу не перевищує 18 днів. У разі надання послуг без забезпечення харчування та проживання тривалість курсу не перевищує 40 годин.

   Інформація про результати психологічної діагностики, індивідуальний план, усі послуги із психологічної реабілітації, що були надані отримувачу, фіксуються суб’єктом надання послуг у картці психологічного супроводження отримувача послуг. 

 Учасникам антитерористичної операції відшкодовуються витрати на оплату проїзду до реабілітаційних установ для проходження психологічної реабілітації та назад згідно з Порядком виплати грошової компенсації вартості проїзду (постанова КМУ від 23.08.16 № 528).

Грошова компенсація виплачується управліннями соціальних виплат і компенсацій на підставі:

  • заяви;
  • копії паспорта;
  • корінця направлення на психологічну реабілітацію із зазначенням строків перебування в реабілітаційній установі;
  • оригіналів  проїзних документів, що підтверджують витрати на оплату проїзду в залізничному транспорті або автомобільному загального користування (крім таксі).

 Грошова компенсація вартості проїзду до реабілітаційних установ та назад призначається в разі, коли особа звернулася за нею не пізніше ніж через 90 календарних днів із зазначеної в прохїзному документі дати закінчення  поїздки.

 

 

 

 

Законодавство

  Колегія департаменту 

 

 

Статистична інформація