Статті

Відбувся семінар присвячений Всесвітньому дню охорони праці під гаслом: «Захищене і здорове покоління» з керівниками та фахівцями підприємств, установ міста Миколаєва.

20 квітня 2018 року в приміщені територіального центру соціального обслуговування Центрального району відбувся семінар присвячений Всесвітньому дню охорони праці, який цього року проводиться під гаслом: «Захищене і здорове покоління». 

На семінар були запрошені установи охорони здоров’я, освіти, культури та представники 30 підприємств різної форми власності. У роботі семінару взяли участь: начальник Миколаївського Міського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Миколаївській області Ганношин Ю.М., головний страховий експерт з охорони праці управління виконавчої дирекції ФСС України у Миколаївській області Передельський В.М., головний державний інспектор відділу організації державного нагляду організаційно – аналітично забезпечення, розслідування та обліку виробничого травматизму управління Держпраці у Миколаївській області Бешевец М.І., начальник відділу охорони праці ТОВ МСП «Ніка – Тера» Потапенко Т.В., начальник управління охорони праці ДП НВКГ «Зоря» - «Машпроект» Тимошевський І.С., начальник служби охорони праці та цивільного захисту ПАТ «Миколаївгаз» Лук’яненко Т.В. та фахівці управління праці департаменту праці та соціального захисту населення Миколаївської міської ради. 

Зі вступним словом виступила начальник відділу зайнятості, охорони та умов праці управління праці департаменту праці та соціального захисту населення Миколаївської міської ради Слюсаренко І.Є., яка ознайомила учасників семінару зі зверненням міського голови до роботодавців міста та планом заходів щодо відзначення Дня охорони праці; зазначила, що на сьогоднішній день в економічно розвинених країнах світу травми займають третє місце серед причин смерті працездатного населення, тому, виробничий травматизм є однією з найважливіших медико – соціальних проблем, як в Україні так і у більшості країн світу.

До розгляду були представлені питання: про стан виробничого травматизму за 2017 рік та підготовку до проведення Дня охорони праці на підприємствах міста Миколаєва, про роботу Миколаївського міського відділення Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Миколаївській області щодо проведення профілактичних заходів, спрямованих на запобігання нещасним випадкам на виробництві, професійним захворюванням, безпека молоді на робочому місці; про стан виробничого травматизму на підприємствах, організаціях та установах Миколаївської області за 2017 рік та організація безпечних робіт на підприємстві з молодими працівниками, проведення медичних оглядів категорій молодих працівників віком до 21 року; залучення молодих працівників до процесу формування системи управління охороною праці на підприємствах міста.

Протягом 2017 року у місті Миколаєві під час виконання трудових обов’язків відбулося 58 нещасних випадків, що на 5 випадків більше, ніж за 2016 рік (58 проти 53), з них 4 випадки зі смертельним наслідком. Групових випадків не відбулося.

На підприємствах комунальної власності протягом 2017 року відбулося 12 нещасних випадків (з них – 1 зі смертельним наслідком на КП ДЕЗ «Корабел»). По комунальним підприємствам виробничий травматизм, в порівнянні з 2016 роком збільшився ( 12 проти 9).

Аналіз причин виробничого травматизму свідчить, що більшість нещасних випадків сталося по організаційним причинам (порушення трудової та виробничої дисципліни, невиконання вимог інструкцій з охорони праці, невиконання посадових обов'язків, особиста необережність та порушення правил безпеки).

Запрошені фахівці з ТОВ МСП «Ніка – Тера», ДП НВКГ «Зоря» - «Машпроект», ПАТ «Миколаївгаз» поділились з присутніми особистим досвідом щодо організації безпечних робіт на підприємстві з молодими працівниками, проведення медичних оглядів категорій молодих працівників віком до 21 року; залучення молодих працівників до процесу формування системи управління охороною праці на підприємстві.

У роботі семінару взяли участь 54 керівника та фахівців з охорони праці підприємств міста, було розповсюджено 162 буклета та 332 флаєра.

Законодавство

  Колегія департаменту 

 

 

Статистична інформація