Статті

День рідної мови

Міжнародний день рідної мови - день, який відзначають щороку 21 лютого, починаючи з 2000 року. Про «підтримку мовного та культурного різноманіття та багатомовності» було оголошено на ХХХ сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО, що проходила 26 жовтня — 17 листопада 1999 року в Парижі.

Мова для кожного народу стає ніби другою природою, що оточує його, живе з ним всюди і завжди. Без неї, як і без сонця, повітря, рослин, людина не може існувати. Як великим нещастям обертається нищення природи, так і боляче б’є по народові зречення рідної мови чи навіть неповага до неї, що є рівноцінним неповазі до батька й матері. Згадаймо слова В. Сосюри: “Без мови рідної, юначе, й народу нашого нема». 

З метою відзначення Міжнародного дня рідної мови, спільно з працівниками Миколаївської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. О.Гмирьова, для підопічних відділення денного перебування Заводського району міського територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) департаменту праці та соціального захисту населення Миколаївської міської ради провели інформаційно-розважальну програму. На заході розповіли про діалекти мови, розкрили усю красу та співучість української мови, читали вірші та гуморески, грали в інтелектуальні ігри, що поповнило словниковий запас присутніх.

Знати, берегти і примножувати рідну мову – це обов’язок кожної людини. Народ, який не усвідомлює значення рідної мови, її ролі в розвитку особистості, не плекає її, не може розраховувати на гідне місце в суцвітті народів.

Законодавство

  Колегія департаменту 

 

 

Статистична інформація