Статті

Глина - це просто, дивовижно!

У цілях гармонізації емоційного стану вихованців центру соціальної реабілітації дітей з інвалідністю «Цвєтік-Сєміцвєтік» використовується такий елемент арттерапевтичного методу, як глинотерапія. 

Це і профілактика особистісних відхилень, і вихід негативних емоцій, і зняття нервово-психічної напруги, страхів, агресії, і, що найголовніше, зв'язок з світом природи.

Із глини може ліпить кожен. Глина – це чудовий медіум. Її м'яка субстанція активізує тактильні відчуття, пробуджуючи почуття радості. Вона дає можливість дітям отримувати як тактильні, так і кінестетичні відчуття.

Адміністрація Центру постійно сприяє розвитку реабілітаційного процесу, надає методичні розробки до занять з глиною та нові ідеї для їх реалізації, забезпечує педагогічний колектив цим чудодійним матеріалом (глиною) співпрацюючи з різними організаціями, що дає змогу постійно проводити заняття з глинотерапії. Адже, глина зближує дітей з їх почуттями. Здатність глини викликати при роботі з нею певні сенсорні відчуття часто служить для дітей мостиком між відчуттями та почуттями:
• Діти, які збуджені, при роботі з глиною можуть різними способами дати вихід для своєї роздратованості.
• Діти, які відчувають невпевненість в собі та страх, можуть набути відчуття контролю та володіння собою завдяки роботі з глиною.
• Діти, що відчувають необхідність у підвищенні самооцінки, отримують незвичайне відчуття "Я" в процесі використання глини.

При роботі дітей з глиною в міському центрі соціальної реабілітації дітей з інвалідністю «Цвєтік-Сєміцвєтік» педагогічний колектив намагається зробити акцент на емоційному розвитку дитини як вербально, так і не вербально. Дитина бере глину – тисне, б'є, мне, розриває на шматочки, плющить, розтирає, катає, дає вихід своїм емоціям. Розповідає, що вона робить, що відчуває - йде опрацювання чуттєвої сфери. Дитина ліпить, не боячись зламати або зіпсувати.

Мета таких занять – розвиток у дітей моторики, знань, вмінь та навичок, розвиток творчих здібностей, створення умов для зниження тривожності, м'язової напруги та емоційної розрядки.

Законодавство

  Колегія департаменту 

 

 

Статистична інформація