Статті

В області своєчасно розпочата виплата житлових субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг за жовтень 2021 року.

  Діючі державні програми з надання субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг – це ефективний механізм, який дає можливість сім'ям повною мірою і вчасно здійснювати оплату за житлово-комунальні послуги.
 Відповідно до законодавства субсидія та пільги на оплату послуги опалення (централізованого, автономного та індивідуального) в опалювальний сезон розраховується з 16 жовтня.
  Органами соціального захисту населення області вжито необхідні заходи для того, щоб громадяни вчасно отримали субсидії та пільги на оплату житлово-комунальних послуг в опалювальному періоді.
   За жовтень поточного року субсидії нараховано 18 тис. сімей на загальну суму 12,4 млн грн, пільги – відповідно 17,4 тис. пільговиків на загальну суму 10,7 млн грн.
   Кошти для виплати субсидій (пільг) за жовтень надійшли в область 09.11.2021.
   Виплата житлових субсидій та пільг у грошовій готівковій формі за жовтень поточного року буде проведена через банківські установи та через виплатні об'єкти АТ "Укрпошта", згідно графіку. Пільги у безготівковій формі будуть перераховані АТ "Ощадбанк" на рахунки організацій-надавачів житлово-комунальних послуг до 18 листопада цього року.
   Відповідно до вимог законодавства протягом 15-25 листопада поточного року управліннями соціального захисту населення буде проведено перерахунок розміру житлових субсидій та пільг на повний опалювальний місяць.
   Інформацію про розмір житлової субсидії, термін, на який її призначено, та спосіб виплати можливо дізнатися в Єдиному державному реєстрі отримувачів житлових субсидій, який знаходиться у відкритому доступі, за посиланням https://subsidii.ioc.gov.ua .
   Одночасно повідомляємо, що сім'ї, які на сьогоднішній день не отримують субсидію, та звернуться за нею протягом двох місяців з початку опалювального сезону, житлова субсидія буде призначена з початку такого сезону, але не раніше дня виникнення права на її отримання. Тобто, якщо звернення надійде до 15 грудня, то право на отримання субсидії буде розглянуто з жовтня.
   Звертаємо увагу, що відповідно до законодавства субсидія не призначається за наявності простроченої понад три місяці заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг, строк позовної давності якої не минув і загальна сума якої перевищує 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (340 грн).
   Однак, субсидію можна отримати навіть у випадку наявності прострочених боргів з оплати житлово-комунальних послуг.
   Для цього потрібно укласти договір про реструктуризацію заборгованості з надавачами комунальних послуг, перед якими існує борг. Якщо такий договір буде укладено протягом двох місяців з початку опалювального сезону, житлова субсидія буде призначена з початку опалювального сезону.
   Також громадяни, які не згодні з встановленими сумами заборгованості, можуть звернутися до суду для її оскарження, що також є підставою для призначення субсидії.

Законодавство

  Колегія департаменту 

 

 

Статистична інформація