Статті

Урочиста церемонія відкриття занять третього набору студентів за Програмою малих стипендій з вивчення англійської мови

1 грудня 2020 р. в Центральній міській бібліотеці ім. М.Л. Кро-пивницького  Департамент  праці та соціального захисту населення Миколаївської міської ради, в особі директора Василенко Сергія Михайловича, прийняв участь в урочистій церемонії відкриття відкриття занять третього набору студентів за Програмою малих стипендій з вивчення англійської мови («English Access Microscholarship Program»). Програма Access реалізується за підтримки Посольства Сполучених Штатів Америки в Україні та фінансується Державним департаментом США. 

Ця освітня програма надає можливість молоді віком від 13 до 16 років безкоштовно поглиблювати свої знання англійської мови,  набувати навички соціалізації, розвивати комунікативність, креативність, лідерські якості, долучаючись до різних соціальних заходів та акцій. До участі в програмі Access запрошена молодь з малозабезпечених і соціально вразливих родин. 

Програма Access започаткована у 2004 році, розповсюджена у 85 країнах світу, налічує понад 150 тисяч  випускників, зокрема – понад 1200 в Україні. В Миколаєві проєкт з успіхом реалізовується з 2016 року, у 2018, 2019 роках відбулися випуски 1,2-го наборів слухачів програми, навчання пройшли 60 осіб. Проєкт  впроваджується ГО «Український Центр Громадських Ініціатив «Світло» (м. Київ) у партнерстві з Благодійним фондом МЕТА «Від спільного бачення – до спільних дій» і Центральною міською бібліотекою ім. М.Л. Кропивницького. 

Урочиста зустріч відбулася за участі почесних гостей – директора регіональних програм з питань викладання англійської мови Посольства США в Україні п. Тіма Коллінза, помічника інформаційного офісу посольства п. Чарльза Блейка, помічника аташе з питань культури посольства п. Лілії Шило, директора ГО «Український центр Громадянських Ініціатив «Світло»  п. Антона Плаксуна. З відеопривітанням до присутніх звернувся  п. Джозеф Букбайндер, директор офісу програм англійської мови Державного департаменту США у Вашингтоні.

У вітальному слові до учасників церемонії п. Тетяна Тверда, директор Центральної міської бібліотеки ім. М.Л. Кропивницького, наголосила на цінності освіти протягом життя і перспективах, що  відкриваються перед молоддю за умови вивчення англійської мови. Про значимість наданих Програмою можливостей для дітей з сімей учасників антитерористичної операції і переселенців, багатодітних, неповних або малозабезпечених родин розповів п. Сергій Василенко, директор департаменту праці та соціального захисту населення Миколаївської міської ради.

Під час заходу шановні гості привітали учнів, які успішно пройшли відбір до програми, й урочисто вручили листи від Посольства США в Україні, що офіційно засвідчують їх участь у Ассеss.

На заході були присутні миколаївські випускники освітніх проєктів Посольства США в Україні, які приєдналися до церемонії, щоб підтримати і привітати учасників проекту. Олександра Чугунова, випускниця Access 2017-2018 рр., випускниця FLEX 2020 р., пригадала цікаві моменти з навчання у проєкті, побажала учасникам сил та наснаги у навчанні. Анна Максименко, громадська активістка, випускниця освітнього проєкту «Ділова англійська онлайн» та мати випускника програми Access 2018-2019 Віктора Максименко, продемонструвала своє прекрасне, вільне володіння англійською, зауважила, що проєкт відкриває дітям цілий світ необмежених перспектив.

Студенти нового набору програми мали змогу поспілкуватися з представниками Посольства США в Україні англійською мовою, поділитися своїми прагненнями та очікуваннями від проєкту, задати безліч питань та у відповідь дізнатися особисту думку гостей.   

Захід пройшов в онлайн-форматі на платформі Zoom. 

 

  

 

 

 

 

Законодавство

  Колегія департаменту 

 

 

Статистична інформація