Статті

СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ ОСІБ З ІНВАЛІДНІСТЮ

● На виконання Закону України «Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю» станом на 1 грудня 2020 року державну соціальну допомогу отримують 4725 осіб, з них 2028 – дітей з інвалідністю. Крім цього, 1353 родин, в яких виховуються діти з інвалідністю, забезпечені надбавкою на догляд.

      Загальна сума фінансування на виплату державної соціальної допомоги  становить 109,5 млн грн.

     ● На виконання Закону України «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю» в області протягом 11 місяців 2020 року державну підтримку отримали 2038 осіб.

      На виплату даної допомоги з державного бюджету спрямовано                    39,3 млн.грн.

     ● Щомісячна компенсаційна виплата непрацюючій працездатній особі, яка доглядає за особою з інвалідністю І групи, а також за особою, яка досягла           80-річного віку,  виплачується 260 особам.

      Відповідно до Порядку надання щомісячної грошової допомоги особам, які проживають разом з особами з інвалідністю I чи II груп внаслідок психічного розладу, який за висновком лікарської комісії медичного закладу потребує постійного стороннього догляду, на догляд за ним, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 02.08.2000 № 1192, 791 особа отримує грошову допомогу на догляд.

       На виплату допомоги з державного бюджету надійшло 17,8 млн.грн.  Заборгованість з виплати різних видів державної допомоги відсутня.

      ● В місті здійснюється реалізація Порядку забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю та інших окремих категорій населення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 05 квітня 2012 року № 321 (зі змінами).

     Станом на 01.12.2020 за бюджетною програмою  «забезпечення окремих категорій населення України технічними та іншими засобами реабілітації»   забезпечено ефективне використання 16,8 млн.грн., що становить 67,6% від обсягу субвенції.

    ● Відповідно до індивідуальних програм реабілітації діти з інвалідністю в реабілітаційних центрах отримували реабілітаційні послуги.

    Протягом 2020 року до міського центру комплексної реабілітації дітей з інвалідністю направлено 53 дитини з інвалідністю до державної реабілітаційної установи «Центр комплексної реабілітації для дітей з інвалідністю «Мрія» (медична та соціальна реабілітація) - 109 дітей з  інвалідністю.

    За державною програмою «Реабілітація дітей з інвалідністю» передбачено 2,93 млн.грн для реабілітації 170 дітей з інвалідністю. Укладено 157 договорів на суму 2,67 млн. грн.

   ● Відповідно до Порядку забезпечення санаторно-курортними путівками  осіб з інвалідністю внаслідок загального захворювання та осіб з інвалідністю з дитинства з державного бюджету передбачено 893,8 тис.грн. для забезпечення санаторно-курортного лікування 83 осіб. За рахунок коштів державного бюджету передбачено оздоровлення 4 осіб з інвалідністю І групи з супроводом.

Виплачена компенсація за санаторно-курортне оздоровлення у 2020 році 85 особам з інвалідністю за рахунок коштів державного бюджету на суму                  42,7 тис.грн. У 2020 році 177 осіб з інвалідністю отримали одноразову матеріальну допомогу на 152,2 тис.грн

   ● Міською програмою «Соціальний захист» на 2020-2022 роки на        2020 рік передбачено 3,5 млн.грн. на здійснення реабілітації 176 дітей з інвалідністю з супроводом. Укладено 177 договорів, отримали реабілітаційні послуги 168 дітей.

    За рахунок коштів міського бюджету передбачено санаторно-курортне лікування 10 осіб з інвалідністю з супроводом та 84 осіб з інвалідністю загального захворювання та з дитинства.

   За рахунок коштів міського бюджету забезпечено санаторно-                     курортне оздоровлення 110 ветеранів війни в СП «Інгул», на суму 775,9 тис.грн. 

Надається матеріальна допомога:

- особам з інвалідністю внаслідок війни в Афганістані та АТО/ООС, допомога виплачується особам з інвалідністю ІІ-ІІІ груп одноразово в сумі 2500,0 грн., особам з інвалідністю І групи – 3000,0 грн. щокварталу.;

- на встановлення знижки плати за користування житлом та комунальними послугами учасникам бойових дій в Афганістані, АТО/ООС, які стали особами з інвалідністю внаслідок загального захворювання;

- особам з інвалідністю І та ІІ груп по зору – членам УТОС для часткової компенсації вартості житлово-комунальних послуг (по 500 грн. щокварталу отримують 189 осіб), придбання технічних засобів реабілітації (в розмірі            1000 грн. одноразово) та придбання комп’ютерної техніки (передбачено                    75,0 тис.грн.);

- батькам дітей (7 осіб), які внаслідок інвалідності обмежені в пересуванні, на придбання комп’ютерної техніки (передбачено 75,0 тис.грн).

● З міського бюджету здійснюється капітальний ремонт та обладнання спеціальними засобами і пристосуваннями для адаптації житлових та санітарно-гігієнічних приміщень власних будинків та квартир особам з інвалідністю, які пересуваються на інвалідних візках та особам, що виховують дітей з інвалідністю, які пересуваються на інвалідних візках та потребують постійної сторонньої допомоги за місцем їх реєстрації у відповідності до вимог санітарних та будівельних норм.  Проводиться ремонт по 7 квартирам та будинкам. 

● За рахунок коштів міського бюджету проводиться виплата надання соціальних гарантій фізичним особам, які надають соціальні послуги громадянам похилого віку, особам з інвалідністю, дітям з інвалідністю, хворим, які не здатні до самообслуговування і потребують сторонньої допомоги.                У 2020 році виплачено  615  громадянам на  суму 1577,3 тис.грн.

Міський центр комплексної реабілітації для дітей з інвалідністю «Цветик-Семицветик» здійснює комплексні реабілітаційні заходи для дітей з інвалідністю. Вони спрямовані на розвиток здібностей, створення передумов для їхньої інтеграції у суспільство: послуги ранньої реабілітації, соціальної реабілітації, професійної орієнтації, педагогічні, соціально-побутові, психологічні, корекційно-розвивальні, логопедичні, музичний розвиток, фізичний розвиток, лікувальна фізкультура, масаж, послуги дефектолога, транспортні послуги.

● На даний час у Центрі проходить курс реабілітації 111 дітей. 

10 березня 2020 року на базі Центру відкрито дві групи денного перебування для дітей з інвалідністю від 7 до 14 років наповнюваністю до 8 осіб у кожній. Діти забезпечуються комплексними обідами та полуденками.                   У Центрі облаштовано кімнату для денного сну. Завдяки наданню послуг денного перебування батьки дітей мають можливість працювати.

Міський геріатричний будинок милосердя імені Святого Миколая є стаціонарною установою для тимчасового або постійного проживання громадян похилого віку та інвалідів, які потребують стороннього догляду побутового і медичного обслуговування.

У будинку мешкає 39 осіб, які потребують стороннього догляду і допомоги, з них 15 інвалідів. Вони забезпечені всіма необхідними медикаментами, а також лікувально-профілактичною апаратурою. Розроблений комплекс обов’язкової ранкової гімнастики з урахуванням фізичних можливостей інвалідів. Всі інваліди притулку забезпечені візками та ходунками, в результаті чого вони можуть знаходитися у дворі, сквері та на набережній, поряд з іншими підопічними. В житловому корпусі працює душова кімната для інвалідів, пристосована для заїзду на інвалідних візках. Встановлений додатковий четвертий пандус, додаткові поручні.

У червні 2020 року проведений профілактичний медичний огляд інвалідів з виїздом лікарів до установи.

Відкрито майстерню з комунальними зручностями для інвалідів-колясочників. Покращена якість дієтичного харчування.

За потребою особи з особливими можливостями отримали: спеціальні масажі з індивідуальним підходом; лікувальну фізкультуру за спеціальною методикою; лікування на ліжку CERAGEM, лікування лампою «Біоптрон», дошкою Євмінова. 

До Міжнародного дня інвалідів підготовлено виставку «Умелые руки».

Міський центр реінтеграції бездомних громадян створений з метою соціального захисту бездомних громадян та осіб, звільнених з місць позбавлення волі.

Діяльність Центру сприяє відновленню втрачених прав і поверненню до повноцінного життя бездомних громадян та осіб, звільнених з місць позбавлення волі, надає можливість реалізувати їх права, гарантовані Конституцією України, а також запобігає поширенню інфекційних захворювань.

За 11 місяців 2020 року у Центрі отримали послуги 297 осіб, з них 98 осіб       з інвалідністю.

У міському територіальному центрі соціального обслуговування (надання соціальних послуг) знаходяться на обслуговуванні 12110 громадян.

● У відділеннях соціальної допомоги вдома міського територіального центру соціальним обслуговуванням охоплено 2080 громадян. Значна частина з них – це особи з інвалідністю та ветерани. Так, станом на сьогодні, соціальні послуги отримують 497 осіб з інвалідністю. Серед найважливіших послуг – це закупівля продуктів харчування, прибирання житла, приготування їжі, оплата комунальних послуг, представництво їх інтересів.

Відділеннями організації надання адресної допомоги надається допомога: за підсумками 11 місяців поточного року натуральна допомога надана              6426 особам, у тому числі продуктовими наборами – 5608 особам.

Під час введення карантинних заходів спеціалістами міського територіального центру роздано 7600 продуктових наборів, що були надані благодійниками. Велика частка наборів передана саме особам з інвалідністю, які за станом здоровֹ’я не мали можливості дістатися до магазинів. 

● У відділеннях денного перебування на обліку знаходиться                    1037 громадян, 10 відсотків з яких – особи з інвалідністю різних нозологій.

Відповідно до міської програми «Соціальний захист» на 2020-2022 роки та Порядку надання матеріальної допомоги громадяни міста мають можливість звернутися до виконкому Миколаївської міської ради або районних адміністрацій за адресною допомогою.

З початку року одноразова грошова допомога надана:

- на лікування - 3021 особі на загальну суму 5132,4 тис.грн. (у тому числі 924 особам з інвалідністю на загальну суму 1414,5 тис.грн.);

- одноразова матеріальна допомога особам з інвалідністю по зору, членам УТОС на придбання ТЗР - 189 особам по 1,0 тис.грн. кожному;

- одноразова матеріальна допомога особам з інвалідністю на придбання комп’ютерної техніки 5 особам на суму 75,0 тис.грн.;

- адресна грошова допомога для компенсацій вартості житлово-комунальних послуг особам з інвалідністю по зору І та ІІ груп – 184 особам на суму 552,0 тис.грн.;

- адресна матеріальна допомога на встановлення знижки плати за користування житлом та компенсації послуг УБД в Афганістані, АТО/ООС, які стали особами з інвалідністю внаслідок загального захворювання -  64 особам на суму 64,0 тис.грн.

● З метою охоплення більшої кількості осіб, що зможуть скористатися автотранспортом зі спеціальними підйомниками, міським територіальним центром кожного року закупаються нові мікроавтобуси. На даний час налічується 4 транспортних засоби. Послуги з перевезення отримують особи з інвалідністю, що пересуваються на візках, особи, які потребують проведення гемодіалізу, ветерани війни та інші особи з обмеженими фізичними можливостями. З початку року громадяни вищезазначених категорій отримали 5956 послуг з перевезення.

● Міським територіальним центром щороку формується список осіб з обмеженими фізичними можливостями, що мешкають у багатоповерхових будинках, під’їзди яких потребують облаштування та переоблаштування  допоміжних засобів. У 2020 році даний перелік налічував 329 адрес, з яких департаментом житлово-комунального господарства Миколаївської міської ради облаштовано лише 10. 

У місті проводиться робота по облаштуванню тротуарної та інженерно-транспортної мережі по пристосуванню громадського середовища до потреб людей з обмеженими фізичними можливостями, при ремонті тротуарів на вулично-шляховій мережі у 2020 році влаштовано 119 похилих з’їздів.

● За рахунок спонсорських надходжень на постійній основі громадянам надається допомога у вигляді продовольчих наборів. Напередодні Міжнародного дня людей з інвалідністю видані 710 продуктових наборів, солодощів, соків, комплектів постільної білизни тощо.

● Департаментом праці та соціального захисту населення Миколаївської міської ради  в рамках громадського бюджету реалізований проект «Соціальна адаптація людей з розладами руху». На базі ЧНУ ім. Петра Могили 59 осіб з інвалідністю пройшли фізичну реабілітацію.

● Традиційна  міська спартакіада «Спорт – шлях до перемоги», в якій взяли участь люди поважного віку та особи з інвалідністю, відбулась при дотриманні карантинних заходів, на відкритому повітрі. Спортивним майданчиком для заходу став міні-стадіон муніципального колегіуму.  

 

● Департамент надає фінансову підтримку за рахунок коштів міського бюджету громадським організаціям: Миколаївській міській раді ветеранів, Миколаївській організації інвалідів ВВв, Збройних Сил та УБД, раді воїнів- інтернаціоналістів, 4 районним організаціям інвалідів та Асоціації інвалідів-ветеранів АТО. У 2020 році виплачено 1321,8 тис.грн.

З цими організаціями департамент плідно співпрацює у розв’язанні нагальних проблем населення. 


 

 

  

 

 

 

 

Законодавство

  Колегія департаменту 

 

 

Статистична інформація