Статті

«Про відзначення Всесвітнього дня охорони праці у м. Миколаєві, який пройшов під гаслом: «Зупинимо пандемію: безпека і здоров’я на роботі можуть врятувати життя».

Цього року всесвітня пандемія COVID-19 внесла свої корективи у всі процеси суспільного життя країни, зумовила спрямування всіх зусиль на боротьбу з коронавірусною інфекцією, тому і Всесвітній День охорони праці, який  традиційно відзначається 28 квітня, проходив під гаслом: «Зупинимо пандемію: безпека і здоров’я на роботі можуть врятувати життя».

         Спеціалістами управління праці департаменту праці та соціального захисту населення  Миколаївської міської ради розміщено на сайті Миколаївської міської ради звернення Організаційного комітету Міжнародної організації праці з підготовки та проведення у 2020 році заходів з нагоди Дня охорони праці в Україні до органів державної влади, органів місцевого самоврядування, роботодавців, профспілок, засобів масової інформації, керівників і працівників підприємств, установ та організацій.

        Фахівцями відділу з питань регулювання трудових відносин управління праці розіслано у електронному вигляді на  підприємства міста звернення Організаційного комітету Міжнародної організації праці з підготовки та проведення у 2020 році заходів з нагоди Дня охорони праці в Україні, контрольний перелік заходів та постер до відома та використання при підготовці та проведені Дня охорони праці.

        24.04.2020 проведено он-лайн засідання «круглого столу» на тему:  «28 квітня День охорони праці» під девізом:  «Зупинимо пандемію: безпека і здоров’я на роботі можуть врятувати життя».

         У он-лайн засіданні «круглого столу» крім фахівців департаменту праці та соціального захисту населення Миколаївської міської ради, які були організаторами заходу, взяли участь: начальник Миколаївського міського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Миколаївській області, начальник відділу страхових експертів з охорони праці Миколаївського міського відділення управління ВД ФСС України в Миколаївській області, начальник Вітовського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Миколаївській області.

         Були обговорені питання профілактики і пом’якшення наслідків поширення COVID-19 на робочому місці, а також заходи по проведенню     28 квітня Дня охорони праці. 

Керівники підприємств, установ та організацій міста, приділили особливу увагу спалаху інфекційних захворювань та створенню безпечних і здорових умов праці та з високим рівнем відповідальності віднеслися до сьогоденної проблеми, прийняли активну участь у заходах спрямованих на те, щоб стримати поширення COVID-19 і зберегти життя та здоров’я працівників.

Оперативно було розроблено плани заходів по організації роботи по забезпеченню фізичного дистанціювання. З метою уникнення зустрічей, налагодили  спілкування з працівниками та відвідувачами телефоном, електронною поштою тощо. Персонал забезпечено засобами індивідуального захисту та дезінфікуючими засобами для обробки рук, працівники заохочуються до культури регулярної обробки робочих місць, дверних ручок, клавіатури, телефонів.  З працівниками були проведені інформаційні бесіди та інструктажі, оформлено куточки з наглядною агітацією з охорони праці, розміщено інформаційний матеріал на офіційних сайтах. В приміщеннях підприємств, установ та організацій проводяться вологі прибирання з використанням дезінфікуючих засобів, а також наскрізні провітрювання робочих кабінетів.

Також підприємствами, установами та організаціями міста з нагоди Всесвітнього дня охорони праці було організовано та проведено:

-  навчання з персоналом щодо запроваджених заходів із запобігання ризику інфікування COVID-19  (Миколаївський геріатричний пансіонат);

-  конкурс тематичних малюнків до Дня охорони праці для дітей працівників (відділа освіти, культури, молоді, спорту та туризму);

-  позачергове заняття з питань клініки, епідеміології та профілактики гострої респіраторної хвороби, спричиненої COVID-19 з лікарями судово – медичними експертами, середніми та молодшими медичними працівниками всіх спеціальностей (Миколаївське обласне бюро судово-медичної експертизи);

-     огляд – конкурс на тему «Краще робоче місце» та конкурс за значний внесок у стан охорони праці з нагородженням грошовими преміями  та грамотами (структурні підрозділи ПрАТ «Миколаївська ТЕЦ», Комунальне підприємство Госпрозрахункова дільниця механізації будівництва);

-    іспит на одягання та роздягання захисного костюму  (Територіальне медичне об’єднання МВС України по Миколаївській області), та інші.

      Всі заходи, проведені у місті Миколаєві в рамках «Тижня охорони праці» були направлені на запобігання поширенню на території міста гострої респіраторної хвороби COVID-19 та приверненню уваги громадськості до питання профілактики і пом’якшення її  наслідків

 

 

 

 

  

Законодавство

  Колегія департаменту 

 

 

Статистична інформація