Статті

Профілактика нещасних випадків на виробництві та сучасні методи і напрямки роботи, які застосовуються під час їх розслідування

Стрімкий розвиток технологій і виробництва повсякденно підвищують вимоги до якості виконання службових обов’язків кожного працівника, що, в  першу чергу, стосується дотримання правил техніки безпеки, виконання яких є запорукою збереження працездатності і навіть життя.

        Одним із основних показників стану охорони праці є рівень виробничого травматизму та професійної захворюваності.

         Миколаївське міське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Миколаївській області, відповідно до Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 року №1105-ХIV здійснює заходи щодо реалізації державної політики у сфері соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань на підприємствах-страхувальниках в Центральному, Заводському, Інгульському районах міста Миколаєва та Миколаївського району Миколаївської області. Серед страхувальників Відділення багато таких, які в повній мірі виконують вимоги законодавства з охорони праці, успішно вирішують питання недопущення нещасних випадків на виробництві, по збереженню здоров’я та життя працівників. Але стан виробничого травматизму та профілактичної роботи на деяких підприємствах на сьогоднішній день безумовно викликає стурбованість.

Відповідно до статті 13 Закону України «Про охорону праці»  роботодавець зобов’язаний створити на робочому місці в кожному структурному підрозділі умови праці відповідно до нормативно-правових актів, а також забезпечити додержання вимог законодавства щодо прав працівників у галузі охорони праці.  Сьогодні головною фігурою в економіці став власник, найчастіше приватний, який нажаль звертає свою увагу на питання створення безпечних умов праці для працівників тільки після настання нещасного випадку.

  Основними причинами виробничого травматизму є організаційні причини, а саме: порушення трудової і виробничої дисципліни через невиконання вимог інструкцій з охорони праці та невиконання посадових інструкцій у той час коли усунення організаційних причин  не потребує жодних фінансових витрат, а лише бажання керівника і служби охорони праці навчити працівника безпечним прийомам праці та здійснення контролю за їх дотриманням. 

        Відділення постійно проводить аналіз виробничого травматизму, який доводиться роботодавцям на нарадах, семінарах та розміщується на  сайтах Миколаївської міської ради та управління виконавчої дирекції Фонду.

        Статистика за 10 місяців поточного року свідчить, що  найбільша кількість нещасних випадків відбулась через падіння працівників в т.ч. з висоти та порушення правил дорожнього руху водіями транспортних засобів. І що істотно, 80% з них сталися через порушення працівниками вимог інструкцій з охорони праці та посадових інструкцій відповідальних осіб!  Про що це говорить? Перш за все, про те, що нещасні випадки - це результат низької організації роботодавцем трудового процесу, відсутність ефективного контролю з боку посадових осіб підприємства за дотриманням вимог безпеки при виконанні робіт.

В зв’язку з цим хочеться навести приклад деяких нещасних випадків, які сталися в цьому році на підприємствах міста. Так в судноремонтній компанії електрозварник в спекотну погоду під час проведення зварювальних робіт використав нетипове обладнання, а саме газорізальне, не застосував засіб колективного захисту - вентиляційну установку для зниження температури повітря на робочому місці, для  охолодження обдув себе та спецодяг з балона киснем, що категорично заборонено правилами безпеки. Потім, спустившись в трюм для виконання робіт, запалив пальник. Спалахнув вогонь. В результаті він отримав 80 % опіків тіла та через деякий час помер. Даний приклад вказує не тільки на порушення вимог інструкції з охорони праці але і на  відсутність  контролю з боку посадових осіб підприємства за дотриманням працівником вимог безпеки при виконанні робіт. 

Фізична-особа підприємець використовував працю найманого водія з автотранспортом  для перевезення зерна. Водій після загрузки насінням соняшнику напівпричепа заліз на кромку борта напівпричепу та почав натягувати тент. Під час натягування тенту водій загубив рівновагу, підсковзнувся та впав на землю з висоти трьох метрів, в наслідок чого отримав перелом хребця, забій спинного мозку та порушення функції тазових органів. В подальшому потерпілий помер. Комісія з розслідування цього випадку встановила його причини, а саме - порушення інструкцій з охорони праці та відсутність або неякісне проведення інструктажу з охорони праці  з боку керівника підприємства.

         Наведені приклади яскраво свідчать про те, що не тільки недотримання правил техніки безпеки або нехтування ними призводить до тяжких і навіть смертельних наслідків,  але і якісне проведення інструктажів з охорони праці, які не тільки підвищують знання працівників з охорони праці, а й підвищують його відповідальність за безпечні методи виконання робіт.

         Хочеться нагадати, що кожний нещасний випадок на виробництві, випадок професійного захворювання підлягає розслідуванню. Для цього існує відповідна процедура, яка визначена встановленим порядком. З першого липня 2019 року діє Порядок розслідування та облік нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві, який затверджений постановою Кабінету Міністрів України  від 17.04.2019 р № 337. Вимоги цього Порядку поширюються на всіх юридичних і фізичних осіб, які використовують найману працю, а також на осіб, які працюють на умовах трудового договору (контракту), цивільно-правового договору, на інших підставах, передбачених законом, на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форми власності та господарювання або у фізичних осіб.

Документом передбачено спрощення процедури оформлення документів, необхідних для встановлення факторів, що пов'язують нещасний випадок чи захворювання із професійною діяльністю, розширено коло випадків, які визнаються страховими. 

Порядок передбачає  кращу взаємодію з медичними закладами. На запит голови комісії з розслідування, потерпілого (членів його сім’ї або уповноваженої ними особи) заклади охорони здоров’я у найкоротший строк безоплатно надають необхідні для проведення розслідування медичні висновки. 

Слід відмітити, що термін давності для розслідування нещасних випадків та/або гострих професійних захворювань (отруєнь) на виробництві становить три роки з дня їх настання, а спеціальне розслідування нещасного випадку та/або гострого професійного захворювання (отруєння) проводиться протягом 15 робочих днів. 

 Новий Порядок не зобов’язує власника, у разі настання нещасного випадку на виробництві,можливість виплати підприємством матеріальної допомоги  потерпілому чи членам його родини.

            Оновлений порядок розслідування включає в себе сучасні методи та напрямки роботи, які застосовуються при розслідуванні нещасних випадків. 

По-перше, організаційна діяльність, яка спрямована на забезпечення планомірного розслідування окремих видів нещасних випадків на підставі нормативних документів з охорони праці.

По-друге, профілактична діяльність, спрямована на встановлення причин та умов, що сприяли настанню нещасних випадків. Саме у взаємозв'язку цих двох напрямків - практична і теоретична методика розслідування нещасних випадків виявляє своє призначення, сприяючи розробці наукових рекомендацій і запровадженню їх у практику розслідування нещасних випадків.

            Оскільки абсолютної безпеки на виробництві в принципі не буває, то кожен працівник має бути готовий до активної протидії небезпекам і до надання першої допомоги потерпілому. 

Адже створення безпечних умов праці роботодавцем - найбільш ефективний та універсальний шлях до зниження рівня виробничого травматизму та професійних захворювань і є запорукою збереження життя та здоров'я людини праці. Бережіть себе і своїх близьких, прищеплюйте суспільству правильну модель поведінки, при якій життя і здоров’я є пріоритетними цінностями!

 

 

  

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Законодавство

  Колегія департаменту 

 

 

Статистична інформація