Статті

Обов’язки і відповідальність одержувачів житлової субсидії щодо оплати житлово-комунальних послуг.

    Порядок призначення і надання житлових субсидій у грошовій формі передбачає оплату громадянами вартості спожитих житлово-комунальних послуг в повному обсязі і містить норми, що запобігають накопиченню заборгованості з оплати послуг одержувачами житлової субсидії.

   Громадяни, яким житлова субсидія надається у безготівковій грошовій формі, зобов’язані щомісяця сплачувати вартість фактично спожитої послуги з урахуванням суми, перерахованої управителям, об’єднанням, виконавцям комунальних послуг житлової субсидії. Сума, яку одержувач субсидії має сплатити за житлово-комунальні послуги самостійно, буде зазначена в смс – повідомленні Ощадбанку як наявний залишок платежу за кожним видом послуг. На поточний рахунок одержувача субсидії після закінчення опалювального сезону (станом на 1 червня) будуть перераховані залишки коштів субсидії, про що одержувача субсидії буде поінформовано смс – повідомленням.

     Громадяни, яким субсидія надається в готівковій формі, зобов’язані самостійно сплачувати за спожиті житлово-комунальні послуги в повному обсязі. За рішенням комісії надання раніше призначеної житлової субсидії припиняється за поданням структурного підрозділу з питань соціального захисту населення, управителів, об’єднання, виконавців комунальних послуг у разі, коли домогосподарству припинено надання житлово-комунальної послуги (послуг) внаслідок того, що громадянин має заборгованість за житлово-комунальні послуги, загальна сума якої перевищує 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян на день припинення надання такої послуги (послуг). У такому випадку поновлення надання житлової субсидії протягом сезону її призначення можливе з місяця, наступного за місяцем, в якому надійшло повідомлення про відновлення надання житлово-комунальної послуги (послуг), сплату заборгованості за житлово-комунальну послугу (послуги), оплату витрат на управління багатоквартирним будинком.

    Житлова субсидія не призначається на наступний період, якщо структурним підрозділом з питань соціального захисту населення отримано інформацію про наявність простроченої понад місяць (на дату надання такої інформації) заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг, витрат на управління багатоквартирним будинком, загальна сума якої перевищує 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян на день звернення за призначенням житлової субсидії. Відповідна норма не застосовується під час призначення субсидії громадянам на наступний період у разі якщо Мінсоцполітики не забезпечено фінансування житлових субсидій їм у грошовій формі (у тому числі готівкою). У разі отримання інформації про наявність заборгованості за житлово-комунальні послуги та/або внесків/платежів об’єднанню на оплату витрат на управління багатоквартирним будинком, загальна сума якої перевищує 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, житлова субсидія на наступний сезон не призначається, про що структурний підрозділ з питань соціального захисту населення інформує громадянина з врученням відповідного повідомлення під особистий підпис, або відповідна інформація зазначається у платіжному документі. Якщо протягом двох місяців з дати отримання повідомлення про відмову в призначенні житлової субсидії на наступний сезон громадянин документально підтвердив сплату заборгованості або уклав договір про її реструктуризацію, або оскаржив наявність заборгованості в судовому порядку, житлова субсидія призначається з початку такого сезону. Якщо громадянин документально підтвердив сплату заборгованості або уклав договір про її реструктуризацію, або оскаржив наявність заборгованості в судовому порядку в строк понад два місяці з дати отримання повідомлення про відмову в призначенні житлової субсидії на наступний сезон, житлова субсидія призначається з місяця, наступного за місяцем, в якому громадянин вчинив такі дії. У такому випадку житлову субсидію на наступний сезон за рішенням комісії може бути призначено з початку сезону на підставі акта обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства.

Законодавство

  Колегія департаменту 

 

 

Статистична інформація