Статті

Відбулося чергове засідання міської тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат

27 лютого 2019 року, під головуванням першого заступника міського голови Криленка В.І., відбулося чергове засідання міської тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат. Директор департаменту праці та соціального захисту населення Миколаївської міської ради Василенко С.М. доповів про заборгованість із заробітної плати по м. Миколаєву, яка за станом на 26.02.2019 на 12 підприємствах міста складає 68700,0 тис. грн. Протягом лютого поточного року, за станом на 27.02.2019 (за оперативними даними) сума боргу зменшилась на: ДП «Миколаївський суднобудівний завод» на 1963,3 тис. грн. (3,5 %) та на ТОВ «Асаба Дизайн Центр» у сумі 173,9 тис.грн. (100%). На засідання комісії було запрошено ліквідатора ПАТ «Миколаївський суднобудівний завод «Океан» - Сербін Ірину Іванівну, яка повідомила про стан справ з погашення кредиторської заборгованості колишнім працівникам ПАТ «Миколаївський суднобудівний завод «Океан». Згідно інформації, наданої ліквідатором вказаного підприємства, відповідно до затвердженого реєстру вимог кредиторів, загальна сума кредиторських вимог перед 1109 фізичними особами – колишніми працівниками складала 90 956,1 тис. грн. Починаючи з грудня 2018, ліквідатором здійснюється погашення кредиторських вимог.

За станом на 26.02.2019 погашені борги 827 колишнім працівникам на загальну суму 76 374 183,58 грн., але виникли складнощі з ідентифікацією 167 осіб. Після того, як будуть ідентифіковані всі працівники, і їх кредиторські вимоги будуть погашені, приблизно 30 млн. грн. перерахують фонду по непрацездатності в Миколаївській області. Останнім часом спостерігається негативна тенденція щодо погашення заборгованості зі сплати страхових внесків до Пенсійного фонду України та єдиного соціального внеску. Так, станом на 1 лютого 2019 року заборгованість зі сплати єдиного соціального внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування мають 13 274 платника міста, у тому числі 1 236 – юридичних осіб та 12 038 – фізичних осіб-підприємців на загальну суму 216,3 млн. грн. Аналіз динаміки заборгованості зі сплати єдиного внеску свідчить про погіршення ситуації. Питома вага заборгованості платників м. Миколаєва становить 54 % від загальної заборгованості платників Миколаївської області. Такий стан розрахунків платників негативно впливає на наповнення бюджету Фондів та забезпечення прав застрахованих осіб у загальнообов’язковому державному соціальному страхуванні. В той же час, станом на 1 лютого 2019 року 701 платник міста Миколаєва має заборгованість з платежів до Пенсійного фонду України в сумі 27,8 млн.грн. На засідання також були запрошені та заслухані представники інших підприємств-боржників із виплати заробітної плати, боргів перед Пенсійним фондом України та зі сплати єдиного соціального внеску: ТОВ «Універсальна база 1608», ТОВ «Техснабекспорт», ПП «Торола Дизайн Груп», ТОВ «Дизайн поліграфія». Вони доповіли про причини виникнення заборгованості та про перспективи її погашення. Керівникам запрошених підприємств надані рекомендації щодо необхідності активізації роботи в напрямку прискорення погашення існуючої заборгованості в найкоротші терміни та недопущення її зростання у 2019 році, а також акцентовано увагу на вимогах чинного законодавства щодо першочерговості виплати заробітної плати працівникам на підприємствах усіх форм власності. Крім того, начальник відділу з питань банкрутства Головного територіального управління юстиції у Миколаївській області – Уварова Ю.С. доповіла про стан заборгованості із виплати заробітної плати на підприємствах - банкрутах міста Миколаєва та перспективи її погашення. Підсумовуючи роботу засідання міської тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат головуючий наголосив, що результативна робота спрямована на погашення існуючої заборгованості на підприємствах міста має позитивно вплинути на забезпечення прав застрахованих осіб у загальнообов’язковому державному соціальному страхуванні та на наповнення бюджету Пенсійного фонду України.

Законодавство

  Колегія департаменту 

 

 

Статистична інформація