Статті

Щодо субсидії різним категоріям громадян

                  Субсидія неповнолітнім.

       Житлова субсидія надається повнолітній особі, яка зареєстрована і фактично проживає в житловому приміщенні (будинку). Пунктом 8 Положення про порядок призначення житлової субсидії, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 27.04.2018 № 329, встановлено право на призначення житлової субсидії неповнолітнім дітям, які залишилися без батьківської опіки (піклування), та над якими встановлено опіку. У такому разі субсидія надається за заявою опікуна (піклувальника) і розраховується виходячи з розміру пенсії у зв’язку з втратою годувальника та інших видів пенсії і соціальних виплат, які отримує опікун на підопічних дітей. При цьому розміри пенсій у зв’язку з втратою годувальника та інших видів пенсій та соціальних виплат, які отримує опікун на підопічних дітей, не враховуються в сукупний дохід опікуна у разі його звернення за призначенням житлової субсидії за зареєстрованим місцем проживання. Житлова субсидія не призначається, якщо неповнолітні діти (крім студентів денної форми навчання, місце проживання яких зареєстроване у гуртожитках), маючи батьків, зареєстровані у житловому приміщенні самі.                                                                   

                          Призначення субсидії на фактично проживаючих осіб.

           Відповідно до Положення про порядок призначення житлових субсидій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27.04.2018 № 329, субсидія може надаватися на осіб, які фактично проживають у житловому помешканні за адресою реєстрації.

       Тобто, якщо у складі домогосподарства кількість фактично проживаючих зареєстрованих членів домогосподарства є меншою за кількість зареєстрованих членів домогосподарства, субсидія призначається за рішенням комісії на фактично проживаючих зареєстрованих за даною адресою осіб. Рішення комісії у такому випадку приймається на підставі акта обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства та додаткових документів необхідних для розгляду комісією питань (за їх наявності). За рішенням комісії доходи зареєстрованих членів домогосподарства, які не проживають за даною адресою, в сукупний дохід домогосподарства не враховуються.

       Проте, у такому випадку за рішенням комісії не можливо виключити:

• доходи членів сім’ї особи із складу домогосподарства (чоловіка, дружини), які зареєстровані за іншою адресою;

• доходи осіб із складу домогосподарства, які перебували за кордоном сукупно більше 60 днів поспіль протягом періоду, за який враховуються доходи для призначення субсидії. Виняток становить перебування за кордоном під час службового відрядження, лікування, або навчання, що підтверджується відповідними документами.

                                                                        Субсидія без реєстрації.

       Положенням про порядок призначення житлової субсидії, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 27.04.2018 № 329, визначено коло осіб, які мають право на житлову субсидію за місцем фактичного проживання.

До таких осіб належать:

• громадяни, які не зареєстровані у житловому приміщенні (будинку), але фактично проживають у ньому на підставі договору найму (оренди) житла, у разі коли їм нараховується плата за житлово-комунальні послуги;

• індивідуальні забудовники, будинки яких не прийняті в експлуатацію, за умови нарахування їм плати за житлово-комунальні послуги;

• громадяни, які не зареєстровані у житловому приміщенні (будинку), але фактично проживають у ньому без укладеного договору найму (оренди) житла, у разі коли вони є внутрішньо переміщеними особами. В такому випадку склад домогосподарства декларується заявником під час звернення за призначенням житлової субсидії. За місцем фактичного проживання субсидія призначається виключно за рішенням комісії на підставі акта обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства. Слід зауважити, що житлова субсидія не може призначатися одночасно за зареєстрованим місцем проживання особи та за місцем її фактичного проживання.

Законодавство

  Колегія департаменту 

 

 

Статистична інформація