Статті

Набуття права на субсидію домогосподарствами, в яких зареєстровані особи перебувають за кордоном

     Постановою Кабінету Міністрів України від 17.10.2018 № 841 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України» внесено зміни до Положення про порядок призначення житлових субсидій, якими надано можливість комісіям приймати рішення щодо призначення житлової субсидії домогосподарству, до складу якого входять особи, що перебувають за кордоном більше 60 днів протягом періоду, за який враховуються доходи для призначення житлової субсидії, якщо такими особами підтверджено легалізованими в Україні документами набуття страхового стажу в інших країнах, з якими укладено договори про соціальне забезпечення. Відповідний перелік країн розміщено на веб-сайті Мінсоцполітики у розділі «Міжнародна діяльність» у закладці «Міжнародне співробітництво» за посиланням «Перелік міжнародних договорів».

       Наразі згідно розділу ІІ «Двосторонні міждержавні договори» та Розділу ІІІ «Міжурядові договори» зазначеного переліку міжнародних договорів чинними є договори про соціальне забезпечення з такими країнами: Болгарія, Естонія, Іспанія, Латвія, Литва, Монголія, Португалія, Польща, Румунія, Словаччина, Угорщина, Чехія, Азербайджан, Білорусь, Вірменія, В’єтнам, Грузія, Молдова, Росія. Організації, які видають документи, що підтверджують набуття страхового стажу особою в інших країнах, визначено у відповідних міжнародних договорах, або Адміністративних договорах до них. Форма довідки, з обов’язковим визначенням терміну дії такої, встановлюється компетентним органом тієї країни, в якій вона видається. У цій довідці має зазначатися період набуття особою страхового стажу включно з періодом, за який враховуються її доходи, у разі призначення житлової субсидії домогосподарству, до складу якого входить особа. Відповідний документ має бути легалізованим в Україні.

        Існує два способи легалізації документів – апостиль і консульська легалізація.

     Апостиль – це штамп з встановленим набором даних і параметрів, який використовується для країн, де поширюється дія Гаазької конвенції.

    Консульська легалізація – використовується для країн, де не поширюється дія Гаазької конвенції. Порядок консульської легалізації офіційних документів установлюється Віденською конвенцією «Про консульські зносини» 1963 року, міжнародними договорами та чинним законодавством України.

Законодавство

  Колегія департаменту 

 

 

Статистична інформація