Статті

Стартував спеціальний проект для сімей, які виховують дітей з особливими потребами

В Центральній міській бібліотеці ім.Кропивницького громадська організація «Діалог» представила новий проект - «Право на повноцінне життя особливих дітей Миколаївщини та їх сімей 2018-2019», який реалізується за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні.

Біля входу в бібліотеку запрошеним, серед яких були представники міської влади, запропонували, надівши чорні пов'язки на очі, «всього лише» подолати сходинки. Або ж зробити те ж саме на милицях, або в інвалідному візку. Звичайно ж, все це не спроста. Таким чином, організатори хотіли передати, що відчувають діти з обмеженими можливостями та їх батьки, які стикаються з подібними випробуваннями навіть не щодня, а щогодини. 

Нажаль, тільки 20 новонароджених мають задовільний здоров'я, 80% дітей, які йдуть до школи, мають відхилення в стані здоров'я. Координатор проекту Ольга Зотова зазначила: «З такими дітьми активно працюють благодійні фонди та громадські організації. Ми намагаємося це робити, напрацьовує практику і досвід. Але як підтримати батьків? Чим їм допомогти? Саме для цього був створений наш проект».

Важливим аспектом автори проекту бачать реалізацію творчого і соціального потенціалу батьків, які виховують таких дітей. Команда проекту також розраховує на співпрацю з органами місцевого самоврядування. Миколаївський міський голова Олександр Сенкевич запевнив, що зараз йде активна співпраця з батьками та представниками громадських організацій, намагаємося враховувати їх досвід при проектуванні нових будівель і громадських місць. Мер пообіцяв, що, починаючи з наступного року, міська влада обов'язково буде щорічно закуповувати 1-2 одиниці автотранспорту для людей з особливими потребами.

Психолог проекту Ірина Куліш розповіла, що останнім часом в світі спостерігається тенденція до збільшення числа дітей з аутизмом. Останні дані Всесвітньої організації охорони здоров'я свідчать, що майже 60 дітей з 1000 має діагноз аутизм, та ця цифра росте.

Керівник проекту Яніна Ковальчук детально розповіла про програму щотижневих тренінгів, які будуть проводитися для батьків дітей з особливими потребами з вересня цього року по червень 2019-го.

Законодавство

  Колегія департаменту 

 

 

Статистична інформація