Статті

«Про проведення Дня охорони праці у м. Миколаєві»

У 2018 році організаційні питання проведення «Тижня охорони праці» з 22 по 28 квітня взяв на себе координаційний комітет з безпечної життєдіяльності населення, який забезпечує координацію діяльності структурних підрозділів міста у сфері охорони праці. Тиждень проводився під гаслом «Захищене і здорове покоління». 

Спеціалісти департаменту праці та соціального захисту населення Миколаївської міської ради підготували та отримали затверджені міським головою План заходів із відзначення Всесвітнього дня охорони праці та Звернення до роботодавців міста Миколаєва з нагоди цієї дати.

Головною метою цього заходу є привернення уваги роботодавців, профспілкових організацій, трудових колективів до забезпечення гідних і безпечних умов праці для молодих працівників, долучатися до роботи з формування культури безпеки та гігієни праці.

Враховуючи, що в країні триває активна фаза всебічного реформування економіки, наше завдання - зберегти молоде покоління як безцінний потенціал для майбутнього становлення ефективної і сильної держави. Реформи освіти та охорони здоров'я, децентралізація влади, розв'язання економічних проблем мають забезпечити гідні умови праці для молодих працівників.

У рамках «Тижня охорони праці» на кожному підприємстві міста, в установі, організації, у тому числі на об'єктах малого і середнього бізнесу, проведено семінари, засідання «круглих столів», огляди - конкурси, конкурси дитячого малюнка «Охорона праці очима дітей» тощо.

Керівництвом великих підприємств протягом оголошеного Тижня вшанована пам’ять працівників, які загинули на виробництві, відвідані сім’ї потерпілих, їм надана допомога у розв’язанні матеріальних, соціально-побутових або інших проблем.

За підсумками заходів, які були проведені в ПАТ «Миколаївобленерго» - засідання «круглого столу», конкурси: дитячого малюнку, краще робоче місце, виробничу дільницю, кращого працівника; ТОВ «Нікмет термінал» - збори трудового колективу; ПАТ «Миколаївгаз» - семінар – нарада, конкурс «Кращий за професією»; ТОВ «МСП «Ніка - Тера» - збори трудового колективу, конкурс на краще знання інструкцій з охорони праці для електрогазозварників; ПАТ «Екватор» - робоча нарада; ТОВ СП «Нібулон» - збори колективів виробничих підрозділів; ДП НВКГ «Зоря – Машпроект» - урочисті збори в колективах виробничих підрозділів; УДППЗ «Укрпочта» - вшанування пам’яті загиблим працівникам; ДП «Адміністрація морських портів України» - збори трудового колективу; ТОВ «Аквасервіс»; в Комунальному спеціалізованому монтажноексплуатаційному підприємстві - вшанування пам’яті загиблим працівникам; ВТФ «Велам», ПАТ «Житлопромбуд – 8» - збори колективів виробничих підрозділів, заохочено працівників підприємств до активного сприяння підвищенню рівня безпеки та поліпшенню умов праці.

На вищезазначених підприємствах проявляється ініціатива та ведеться плідна робота у сфері охорони праці.

18 квітня 2018 року в приміщені управління праці департаменту праці та соціального захисту населення Миколаївської міської ради відбулося засідання «круглого столу» до Всесвітнього дня охорони праці під гаслом: «Захищене і здорове покоління» з керівниками та фахівцями підприємств, установ міста Миколаєва.

На засідання були запрошені: начальник Миколаївського міського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Миколаївській області Ганношин Ю.М., начальник відділу профілактики виробничого травматизму Миколаївського міського відділення Управління ВД ФСС України в Миколаївській області Помазанов І.А., : головний державний інспектор відділу організації державного нагляду організаційно – аналітично забезпечення, розслідування та обліку виробничого травматизму управління Держпраці у Миколаївській області Бешевец М.І.

В роботі «круглого столу» взяли участь інженери з охорони праці КП «ЕЛУ автодоріг», ПП «Висотник», Миколаївський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф та інші.

До розгляду були представлені питання: стан виробничого, невиробничого травматизму та проведення атестації робочих місць зі шкідливими умовами праці на підприємствах м. Миколаєва за І квартал 2018 року, аналіз даних травматизму, розробка заходів – основне направлення роботи Миколаївського міського відділення управління виконавчої дирекції ФСС України в Миколаївській області. Безпека молоді на робочому місці, про стан виробничого травматизму на підприємствах, організаціях та установах Миколаївської області за 2017 рік та про надання щорічних та додаткових відпусток відповідно до Закону України «Про відпустки».

Учасники «круглого столу» обговорили ситуацію виникнення нещасних випадків та їх профілактику. За станом на 01.05.2018 року у місті під час виконання трудових обов’язків відбулося 22 нещасних випадки, з них 1 груповий зі смертельним наслідком.

Учасники «круглого столу» поділилися досвідом щодо організації системи управління охороною праці на підприємствах.
Спеціалісти управління праці провели 20 квітня 2018 року, на базі територіального центру соціального обслуговування Центрального району, розширений міський семінар з питань охорони та умов праці з керівниками та фахівцями підприємств, установ міста до Всесвітнього дня охорони праці.

В семінарі прийняли участь: начальник Миколаївського міського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Миколаївській області, головний страховий експерт з охорони праці управління виконавчої дирекції ФСС України у Миколаївській області, головний державний інспектор відділу організації державного нагляду організаційно – аналітично забезпечення, розслідування та обліку виробничого травматизму управління Держпраці у Миколаївській області, керівники, фахівці з охорони праці та уповноважені представники трудових колективів (голови профкому) підприємств, установ та організацій міста Миколаєва.

До розгляду були представлені питання: про стан виробничого травматизму за 2017 рік на підприємствах міста Миколаєва та Миколаївської області, про підготовку до проведення Дня охорони на підприємствах міста Миколаєва, про роботу Миколаївського міського відділення Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Миколаївській області щодо проведення профілактичних заходів, спрямованих на запобігання нещасним випадкам на виробництві, професійним захворюванням. Безпека молоді на робочому місці.

Начальник відділу охорони праці ТОВ МСП «Ніка – Тера» Потапенко Т.В., начальник управління охорони праці ДП НВКГ «Зоря» - «Машпроект» Тимошевський І.С. та начальник служби охорони праці та цивільного захисту ПАТ «Миколаївгаз» Лук’яненко Т.В. поділились з присутніми особистим досвідом щодо організації безпечних робіт на підприємстві з молодими працівниками, проведення медичних оглядів категорій молодих працівників віком до 21 року, залучення молодих працівників до процесу формування системи управління охороною праці на підприємстві та з інших питань.

Аналіз причин виробничого травматизму за І квартал 2018 року свідчить, що більшість нещасних випадків сталося по організаційним причинам (порушення трудової та виробничої дисципліни, невиконання вимог інструкцій з охорони праці, невиконання посадових обов'язків, особиста необережність та порушення правил безпеки).

Аналогічна робота проведена в міських управлінннях охорони здоров’я, освіти, департаменті ЖКГ та інш.

Департамент житлово – комунального господарства Миколаївської міської ради спільно з керівниками комунальних підприємств провів наступні заходи:
- здійснення конкретних заходів з охорони праці та створення належних санітарно-побутових умов;
- профілактики виробничого травматизму та профзахворювань;
- проведення інструктажів та періодичних медичних оглядів;
- організації навчання працівників з питань охорони праці та виробничої
санітарії
- проведено семінар з охорони праці з працівниками департаменту,
окремо надані роз’яснювальні посібники;
- вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС з нагоди дня памяті жертв Чорнобильської катастрофи.

У всіх лікувально-профілактичних закладах міста з 22 по 28 квітня також було проведено Тиждень охорони праці. В УОЗ ММР та ЛПУ міста були розроблені Плани заходів з підготовки та проведення тижня з нагоди Дня охорони праці. В медичних закладах створено оргкомітети з підготовки заходів до зазначеної дати. Спільно з профспілковими комітетами, проведено рейди, цільові перевірки стану охорони праці та безпеки життєдіяльності у сімейних амбулаторіях, структурних підрозділах закладів, особливо в таких як: рентгенкабінети, клінико-діагностичні лабораторії тощо.

Керівництвом спільно з фахівцями охорони праці, профспілками, юристконсультами проведені семінари, бесіди на робочих місцях стосовно умов та охорони праці, надані відповіді на питання працівників. Переглянуто та оновлено інформацію на стендах та куточках охорони праці.

В міській дитячій лікарні № 2 серед пацієнтів організовано конкурс на кращий малюнок «Охорона праці очима дітей».

28 квітня в ЛПЗ міста проведені збори трудових колективів на яких були підведені підсумки Тижня охорони праці, розглянуто стан охорони праці в лікувальних закладах, структурних підрозділах. Відзначені підрозділи з кращим станом охорони праці та працівники, яки сумлінно дотримуються правил охорони праці, активно сприяють підвищенню рівня безпеки та поліпшення умов праці.

Управлінням освіти Миколаївської міської ради видано наказ від 18.04.2018 № 193 «Про участь навчальних закладів Миколаївської міської ради в підготовці та проведенні Тижня охорони праці і безпеки життєдіяльності».

В рамках проведення Тижня з 23.04.2017 по 27.04.2017 всі заплановані заходи виконано. Працівників навчальних закладів міста ознайомлено зі Зверненням міського голови до роботодавців міста.

З метою підвищення рівня безпеки та поліпшення умов праці в закладах культури по управлінню видано наказ від 19.04.2018 №55 «Про проведення Дня охорони праці».

На виконання наказу в підвідомчих закладах культури було проведено наради трудових колективів з питань охорони та умов праці, додаткові інструктажі щодо необхідності дбати про власну безпеку, важливість дотримуватись здорового способу життя та про надання першої домедичної допомоги потерпілим при нещасних випадках. Також перевірено наповненість медичних аптечок.

Всі працівники шкіл естетичного виховання дітей проходять обов’язкові медичні огляди один раз на рік до початку нового навчального року.

В філіях ЦМБ для дітей ім. Ш.Кобера і В.Хоменко та ЦМБ ім. М.Л. Кропивницького проведено додаткові інструктажі з вимог безпеки під час виконання робіт із застосуванням переносних, приставних драбин та драбин-приступок. Було організовано наочну агітацію: книжкові виставки і перегляди, виставки малюнків з теми «Охорона праці очима дітей».
Представники підпорядкованих закладів культури прийняли участь у вищезазначеному міському семінарі з питань охорони та умов праці з керівниками та фахівцями підприємств м. Миколаєва до Дня охорони праці.

В межах наданого фінансування в закладах культури виконуються ремонті роботи, які спрямовані на покращення умов праці працівників.
Керівники закладів і відповідальні особи своєчасно проходять навчання та перевірку знань з питань охорони праці, мають посвідчення встановленого зразку.

Під час укладання колективних договорів в підрозділі «Охорона праці» передбачено заходи щодо дотримання соціальних гарантій робітників у галузі охорони праці.

Спеціалістами управління праці прийнято участь у семінарах, засіданнях «круглих столів», приурочених Всесвітньому дню охорони праці, які відбулися в ТОВ «МСП «Ніка - Тера», ПАТ «Миколаївгаз», ПрАТ «Житлопромбуд – 8», ДП НВКГ «Зоря» - «Машпроект».

В газеті «Вечерний Николаев» опубліковано «Звернення міського голови до роботодавців міста», в газеті «Норма» розміщено інформацію «День охорони праці в Миколаєві в 2018 році».

На Філії ПАТ «Національна суспільна телерадіокомпанія України»
«Миколаївська регіональна дирекція» в рубриці «Безпека життєдіяльності» озвучено інформацію «День охорони праці в Миколаєві в 2018 році».

На сайті департаменту праці та соціального захисту населення Миколаївської міської ради розміщено інформації: «Звернення міського голови до роботодавців міста»; «День охорони праці в Миколаєві в 2018 році»; «Проведено міський семінар з питань охорони та умов праці з фахівцями підприємств м. Миколаєва до Дня охорони праці»; «Відбулося засідання «круглого столу» на тему: «28 квітня Всесвітній День охорони праці».

На Інтернет – порталі Миколаївської міської ради розміщено статті:
« Звернення організаційного Комітету з підготовки та проведення у 2018 році заходів з нагоди Всесвітнього дня охорони праці в Україні», «Звернення міського голови до роботодавців міста», «День охорони праці в Миколаєві в 2018 році».

Заходи, проведені у місті Миколаєві в рамках «Тижня охорони праці» сприяли приверненню уваги громадськості до актуальних питань безпечної життєдіяльності працюючого населення нашого міста.

Законодавство

  Колегія департаменту 

 

 

Статистична інформація