Статті

Екскурсія до обсерваторії

18 квітня – Міжнародний день пам’ятників та видатних місць. Цей день запам’ятається підопічним відділення денного перебування Заводського району міського територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) департаменту праці та соціального захисту населення Миколаївської міської ради, як день відвідування Миколаївської астрономічної обсерваторії.

Миколаївська астрономічна обсерваторія - одна з найстаріших обсерваторій Європи, яка продовжує виконувати свої функції. Була заснована у 1821 році командиром Чорноморського флоту та губернатором Миколаєва, адміралом Олексієм Грейгом. Розпочала свою роботу у 1827 році і виконувала функції Морської обсерваторії, яка забезпечувала кораблі флоту картами, точними навігаційними приборами і проводила наукові дослідження.

Миколаївська обсерваторія була включена до попереднього списку об'єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО від України.

Екскурсію провів лектор Бушуєв Фелікс Іванович. В програму екскурсії увійшло знайомство з історією та сучасним станом Миколаївської астрономічної обсерваторії, інформація про астрономічні новини, знайомство з астрономічним музеєм, демонстрація деяких павільйонів та астрономічних інструментів. Слухачі відвідали круглу залу, де представлено колекцію астрономічних годинників, яка містить ряд унікальних високоточних механічних годинників, виготовлених у ХVIII-XX століттях відомими англійськими, голландськими, німецькими та вітчизняними майстрами та ознайомились з портретами видатних особистостей та директорів обсерваторії. Колекція містить 12 портретів, серед них портрети засновника м. Миколаєва Г.А. Потьомкіна, засновника Миколаївської обсерваторії адмірала А. С. Грейга. Крім того, присутні відвідали галерею з сучасним телескопом .

Законодавство

  Колегія департаменту 

 

 

Статистична інформація