Статті

«28 квітня - Всесвітній день охорони праці»

28 квітня в Україні відзначається Всесвітній день охорони праці.

Цього року девіз Всесвітнього дня охорони праці «Захищене і здорове покоління» збігається із завданнями й метою Всесвітнього дня боротьби із дитячою працею, який відзначають 12 червня.

В Україні працює майже кожен третій віком від 15 до 24 років, що становить понад 1 мільйон наших громадян. Враховуючи, що в країні триває активна фаза всебічного реформування економіки, наше завдання - зберегти молоде покоління як безцінний потенціал для майбутнього становлення ефективної і сильної держави. Реформи освіти та охорони здоров'я, децентралізація влади, розв'язання економічних проблем мають забезпечити гідні умови праці для молодих працівників.

За результатами державного нагляду, спрямованого на запобігання екоиомічній експлуатації молоді, зокрема дітей, виконанню робіт, небезпечних для їхнього життя і здоров'я, установлено, що 65% перевірених підприємств, де використовують працю неповнолітніх, порушують права дітей.

Найбшьше дитячу працю використовують у сфері послуг (58%), промисловості (20%), сільському господарстві (22%). Причинами залучення дітей до роботи у зазначених галузях є низькі вимоги до якості робочої сили, значні потреби у використанні ручної праці, необізнаність дітей зі своїми правами (оплата праці, відпочинок тощо).

Тому, у 2018 році фахівцям з охорони праці та соціального захисту населення спільно з представниками профспілок і громадськості необхідно активізувати інформаційно-консультативну та навчальну роботу серед молоді та роботодавців щодо підвищення рівня правових знань для забезпечення захисту молодих працівників від небезпек на підприємстві та збереження здоров'я майбутнього трудового потенціалу країни.

Тільки спільними зусиллями і завдяки комплексному підходу можна забезпечити організацію належних умов праці молодих працівників, що сприятиме зменшенню випадків виїзду працездатної молоді в інші країни для пошуку гідної роботи.

З метою збереження здоров'я молодого покоління та формування культури охорони праці у молодих працівників рекомендуємо провести з 22 по 28 квітня цього року «Тиждень охорони праці» на кожному підприємстві міста, в установі, організації, у тому числі на об'єктах малого і середнього бізнесу, у рамках якого провести семінари, засідання «круглих столів», огляди - конкурси, конкурси дитячого малюнка «Охорона праці очима дітей» тощо. Головною метою цього заходу є привернення уваги роботодавців, профспілкових організацій, трудових колективів до забезпечення гідних і безпечних умов праці для молодих працівників, долучатися до роботи з формування культури безпеки та гігієни праці.

 

Управління праці та соціального захисту населення
Миколаївської міської ради

Законодавство

  Колегія департаменту 

 

 

Статистична інформація